12 Adımla Verimliliği Arttırın
Birçoğumuz sürekli olarak daha az girdi ile daha fazla çıktı gerektiren bir dünyayla karşı karşıyayız. Her gün üzerinize konan kısıtlamalara ayak uydurmak için üretkenliğin en üst düzeye çıkarılması ve sonuçların sürekli olarak artırılması gerekir. Bu makalede, üretkenliğinizi günlük olarak etkilemenin yolları var. 12 adımla verimliliği arttırın.
1. Planlamada başarısız olmakla, başarısız olmayı planlıyorsunuz.
Katı bir takvim sistemi uygulayarak gelecekteki üretkenliğinize yatırım yapın. Sizin için en uygun olanı, görsel renk şemalarını, ayrıntılı anlatımları veya bir kombinasyonu belirleyin. Günlük ve haftalık takviminizi buna göre çizmeye başlayın. Mümkün olduğunca önceden plan yapın ve ayrılan gün ve saatlere bağlı kalın. Kesintileri en aza indirin ve planlanmamış olayları yalnızca kesinlikle gerekliyse veya bir sonraki atanmamış zaman aralığınız müsait olduğunda ele alın.
2. Niyet belirleyin.
Oturun ve neyi başarmaya çalıştığınızı ve nedenini belirleyin. Nedeni ne kadar kişisel olursa, görevde başarılı olma olasılığınız o kadar yüksek olur. Her görevi hayatınızın altında yatan misyona bağlamanın yollarını bulmaya bakın. Her gün kalkıp işe gitmenizin altında yatan nedenden eminseniz, başarı şansınız önemli ölçüde artar.
3. Sonuçlara odaklanın.
80-20 kuralını tutarlı bir şekilde uygulayın. Pareto ilkesi, sonuçlarınızın yüzde 80’inin, yaptıklarınızın ilk yüzde 20’sinin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtir. Günlük olarak yaptığınız ve en büyük sonuçlara götüren yüzde 20’lik şeyi belirlemeye odaklanın. Gerekli olmayan veya verimsiz faaliyetlerin diğer yüzde 80’ini ortadan kaldırmaya çalışın ve hızlı sonuçlar elde etme yolunda ilerleyeceksiniz.
4. Önemli görevleri önceden planlayın.
Başarılı insanlar, başarı için gereken kritik görevlerin her biri için zaman planlarlar. Programınızı ucu açık bırakmayın ve gereken önemli şeylerin her gün gerçekleştirileceğini ummayın. Bunun yerine her günü dört gözle bekleyin. Hafta boyunca gerçekleştirmek istediğiniz en önemli öğeleri önceden planlayın. Bu, nihai olarak sizi başarıya götüren kritik görevler için her zaman zamanınız olmasını sağlar.
5. Gerektiği gibi uyarlayın.
Programınızda dikkat dağıtıcı unsurlar, kesintiler ve öngörülemeyen olaylar için zaman oluşturun. Günlük programınızda planlanmamış olaylara izin vermezseniz, sonunda geride kalırsınız ve potansiyel olarak tüm sistemi bozabilirsiniz. Zamanınızın yüzde 50’sini doğrudan günün en kritik görevlerine ayırmanız, kalan süreyi ise size beklenmedik işlerle uğraşmak için kullanmanız idealdir.
6. En üretken olduğunuz zamanı bilin.
En üretken olduğunuz zamanı anlayın ve bundan yararlanın. İster sabah, ister öğlen, ister gece insanı olun, programınızı buna göre planlayın ve en büyük sonuçlara götüren görevlerin yüzde 20’si üzerinde çalışırken bu saatleri kullandığınızdan emin olun. Bu, tutarlı bir temelde minimum çabayla maksimum sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır.
7. Etkili ve verimli olun.
Öncelikle her durumda yapılacak doğru şeyin ne olduğunu belirleyin. Seçenekler arasından doğru yolu bulup takip edin. Etkinlik ve verimliliğin birleşimini harmanlayarak her zaman maksimum sonuçlar elde edeceksiniz.
8. Acil görevleri azaltın ve uzun vadeli planlama ile değiştirin.
Üretilen etkisiz sonuçların %80’inin çoğuyla ilişkili acil günlük görevler, mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırılmalıdır. Acil faaliyetleri ortadan kaldırmaya odaklanın ve tüm alanlarda önceden plan yapmaya başlayın. Her alanda ne kadar ilerlerseniz, acil dikkat dağıtıcı şeylerin günlük zaman yönetimi sisteminize müdahale etmesi o kadar az olasıdır.
9. Gereksiz görevleri hemen kaldırın.
Gerekli olmayan sorumlulukları ve görevleri hemen devredin veya kaldırın. Çoğu zaman, gerçek bir neden veya sonuç üretilmeden günlük olarak görevleri alışkanlıktan tamamlıyor olabilirsiniz. Sistemi değiştirin ve dahil olduğunuz her faaliyetin günlük olarak olumlu sonuçlar ürettiğinden emin olun.
10. Mükemmel olmaya çalışmaktan vazgeçin.
Tutarlı sıradanlık, eksik mükemmellikten daha iyidir. Her şeyi mükemmelleştirmeye çalışmayı bırakın ve hızlı bir şekilde tutarlı sonuçlar almaya odaklanın. Ayarlamalar, ilk görev tamamlandıktan sonra yapılabilir. Mükemmel anda mükemmel fırsatı beklemeye devam etmektense, tutarlı sıradanlığın sonuçlarını deneyimlemek daha önemlidir. Asla olmayacak bir şey için tüm hayatın boyunca beklemek zorunda kalabilirsin.
11. Gününüzü ayırın.
Zor projeler üzerinde uzun süre çalışmaktan cesaretiniz kırılmak yerine, projeyi daha küçük görevlere bölün ve gün boyunca tutarlı molalar verin. Her molanın yenilenmiş bir odaklanma getirdiğini ve sonuçların çok daha erken ortaya çıktığını göreceksiniz.
12. Sadece “Hayır” deyin.
İstediğiniz sonuçlara ulaşmak için neyin en önemli olduğunu anlayın ve birisi sizden bu sonuçlarla çelişen bir şey yapmanızı isterse sadece “Hayır” deyin. Günlük görevlerinizi basitleştirmek, başkalarının gününüzü tüketmesine izin vermeye devam etmekten çok daha fazlasını sağlayacaktır.
Bu 12 adımla verimliliği arttırın. Günlük profesyonel ve kişisel yaşamınıza uygulayarak sonuçlarınızın önemli ölçüde artacağını biliyorum. Bir veya iki tanesini benimseyerek başlayın ve bunlarda ustalaştıkça, 12’sinin tümü rutininizin günlük bir parçası haline gelene kadar başka alışkanlıklar eklemeye başlayın.