4 Adımda Feynman Tekniğiyle Kolay Öğrenin

Feynman tekniği; bir konuyu kalıcı bir şekilde kolayca öğrenme tekniğidir. Bir konuyu anlamakta zorlanıyor musunuz? Okuduklarınızı bir süre sonra hiç hatırlamadığınız oluyor mu? Böyle problemleriniz oluyorsa, merak etmeyin yalnız değilsiniz. 4 adımda Feynman tekniğiyle kolay öğrenin.

Bir şeyi iyi bir şekilde anlamak istiyorsak, onu basit bir şekilde anlatabiliyor olmamız gerekir. Yeni öğrendiğiniz bilgiyi basit bir şekilde anlatmaya çalışarak kalıcılık sağlayabilirsiniz. Ayrıca kendinizi test etmiş olursunuz. Anlatırken nerede takılıyorsanız, burayı iyi anlamamışsınızdır. Feynman tekniği hakkında ana fikir budur.

Bu fikri bulan fizikçi Richard Feynman’dır. Karmaşık fikirleri basit ve sezgisel şekilde başkalarına aktarma yeteneğiyle ün kazandı. Bill Gates: Feynman, sahip olamadığım en büyük öğretmenim demiştir ve derslerinin tüm haklarını satın almıştır.

4 Adımda Feynman Tekniği

  • Öğrenmek istediğiniz konuyu yazın.

Konuyu yazarak hatırlama ihtimalini arttırırsınız. Okuyup, boş bir kağıda aklınızda kalanları yazın.

  • Konuyu öğretin.

Birisine anlattığınızı hayal edin. Karşınızda biri var gibi sesli şekilde anlatın. Öğretmeye alıştığınızda kesinlikle daha kalıcı olacaktır. Bu adım çok önemlidir. Öğretirken takıldığınız bir yer varsa burada eksiksinizdir ve açıp orayı okuyarak kendinizi tamamlarsınız.

  • Bilmediklerini gözden geçirin.

Önceki adımda anlatırken takıldığınız yerleri not düşün. Tekrar buralara dönün ve tekrar okuyup, yazarak üstüne basın.

  • Konuyu en basit şekilde açıklayın.

En basit haliyle anlatabildiğiniz, hiç takılmadığınız konu tamamen kalıcı olmuştur. Bu konuyu kolay kolay unutmazsınız. Tane tane anlatabilecek hale gelmiş olmalısınız.

Kısacası; konuyu sade ve anlaşılır şekilde anlatabiliyorsanız tamamen anlamışsınız demektir. Bunu yapmak için yukarıdaki adımları kullanın. Okurken anladığınız yanılgısına düşebilirsiniz. Beyin sizi kolayca kandırabilir. Aslında çok iyi anlamış gibi düşünebilirsiniz ancak bir süre sonra hiç hatırlamıyorsunuzdur. Ya da bazı kısımları gitmiş eksik hatırlarsınız. Bu yanılsamaya düşmemek için 4 adımda Feynman tekniğiyle kolay öğrenin.

Yakın bir arkadaşınız varsa ona anlatabilirsiniz. Ayna karşısında kendinize anlatabilirsiniz. Ne olursa olsun anlatmayı es geçmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir