Sağlıklı bir diyetin sıkıcı olması gerekmez. Günlük yaşantımızda suçlu zevkler gibi görünen bazı yiyecekler aslında sizin için oldukça faydalı olabilir. Önemli olan, bu yiyecekleri nasıl hazırladığınız ve ne sıklıkla tükettiğinizdir. İşte şaşırtıcı derecede sağlıklı 13 yiyecek:
1. Makarna
Makarnanın yağ ve tuz oranı düşüktür, aynı zamanda sizi daha uzun süre tok tutarak atıştırma veya fazla yeme olasılığınızı azaltır. Ancak, üzerine eklediğiniz soslara dikkat edin. Alfredo sosu gibi zengin soslar yağ ve tuz oranını artırabilir. Bunun yerine zeytinyağı ve biraz Parmesan ile tam tahıllı makarnayı tercih edebilirsiniz.
2. Kırmızı Et
Doğru türden kırmızı et tüketmek oldukça faydalıdır. Yağsız kırmızı et, protein, omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini, niasin, çinko ve demir açısından zengindir. Ayrıca, küçük porsiyonlarda tüketildiğinde “kötü” kolesterol olan LDL’yi düşürdüğü gösterilmiştir.
3. Patlamış Mısır
Patlamış mısır, tam tahıl olması nedeniyle lif açısından zengindir ve tok kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda B vitamini, manganez ve magnezyumun yanı sıra antioksidanlar içerir. Sağlıklı kalmanın anahtarı tuz ve tereyağını dikkatli kullanmaktır.
4. Bal
Bal, hücrelerinizi koruyabilen ve iltihaplanmalara iyi gelebilecek antioksidanlarla doludur. Aynı zamanda sindirim açısından önemli olan bağırsaklardaki bakteri dengesini de destekler.
5. Fıstık Ezmesi
Fıstık ezmesi, doymamış yağlar içerir ve bu yağlar kalp sağlığı için faydalıdır. Düzenli olarak fındık veya fıstık ezmesi tüketen kişilerin kalp hastalığına veya tip 2 diyabete yakalanma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca potasyum açısından zengindir. Tuzsuz çeşitlerini tercih etmek en iyisidir.
6. Çikolata
Çikolata, flavonoidler içerir ve bu maddeler hücre hasarını önler. Ayrıca kan basıncını düşürebilir, beyninize ve kalbinize giden kan akışını iyileştirebilir. Bitter çikolata, flavonoidlerin en fazla bulunduğu ve en az şeker içeren türdür. Ancak, her şeyde olduğu gibi, ölçülü tüketmek önemlidir.
7. Yumurtalar
Yumurtalar, proteinin yapı taşları olan çeşitli B vitaminleri ve amino asitler sağlar. Ayrıca D vitamini ve selenyum gibi nadir bulunan besin maddeleri içerir. Yumurtalar sizi tok hissettirir, bu da güne başlamak için harika bir seçim yapar.
8. Koyu Etli Tavuk
Beyaz ete göre daha fazla doymuş yağ içerse de, demir, çinko ve selenyum gibi mineraller açısından zengindir. Ayrıca A, B ve K vitaminleri içerir. Koyu etli tavuk, yağları parçalamaya, iltihaplanmayı azaltmaya ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olan taurin açısından da zengindir.
9. Patates Salatası
Soğutulmuş patateslerde bulunan “dirençli nişasta” lif gibi davranarak düzenli kalmanıza ve bağırsak sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Patateslerde ayrıca potasyum ve magnezyum gibi birçok besin maddesi bulunur. Az yağlı ve düşük kalorili mayonez kullanarak patates salatanızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
10. Kahve
Araştırmalar, günde üç ila beş fincan kahve içmenin kalp hastalığı veya felç riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak aşırı kahve tüketimi sinirli olmanıza ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Krema ve şekere dikkat etmek de önemlidir.
11. Donmuş Sebzeler
Dondurulmuş sebzeler, taze sebzelerle aynı sağlık faydalarına sahiptir; hatta bazen daha bile fazla, çünkü besin değerleri en iyi şekilde korunur. Dondurucunuzu çeşitli sebzelerle doldurarak her zaman elinizin altında sağlıklı seçenekler bulundurabilirsiniz.
12. Fransız Brie Peyniri
Tam yağlı süt ürünleri, dengeli bir beslenmenin parçası olarak tüketildiğinde obezite, kalp hastalığı, felç veya diyabet riskinizi artırmaz. Ancak, bu tür yiyeceklerin kalorileri hızla birikebilir, bu nedenle ölçülü tüketmek önemlidir.
13. Avokado
Avokadodaki yağlar sağlıklı bir kalp ve iyi kolesterol seviyeleriyle ilişkilidir. Avokadoyu düzenli olarak tüketmek, göbek yağını azaltmanıza ve gözlerinizi ve cildinizi korumanıza yardımcı olabilir.
Not: Bu sitedeki ve yazıdaki tüm sağlık ile ilgili bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiye yerine geçmez. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir sağlık profesyoneline danışın. Kendi kendinize teşhis veya tedavi uygulamayın.