Bibliyoterapi Nedir?
Bibliyoterapi nedir? Eski Yunan’da bir kütüphanede, kapı girişinin üzerinde yazan “insan ruhunun iyileştirildiği yer” şeklinde özetlenmiştir. Kitap yolu ile uygulanan bir terapi biçimidir. Doğru zamanda, doğru kişiyle, doğru kitabı buluşturmaktır.
Depresyon, anksiyete, ölüm korkusu ve kaygı gibi ciddi sorunların çözümünde kullanılır. Ayrıca gençlerde gelişim döneminin ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak gibi günlük problemlerin üstesinden gelmek için de kullanılır.
Tedavinin amacı; kitapların yardımı ile kişinin kendisini tanıması, sorunlarını görmesi ve bu sorunlarını çözme kapasitesine ulaşmasını sağlamaktır. Kitap sayesinde okuyanın kişiliği ile arasında bağ kurulur ve içinde bulunduğunu durumun farkına varması sağlanır. Bibliyoterapi tekniği bu şekildedir.
Bu teknikte herkesin kendine iyi geldiği tarza devam etmesi gerekir. Bir kişiye iyi gelen kitap sana iyi gelmeyebilir. Doğru zamanda doğru kitap önemlidir.
Kişi okuduğu kitapla özdeşim içerisine girer. Kahramanı tanıyıp kendini yerine koyarak onunla benzer yönleriyle eşleşiyor. Kendi yaşamına da oradan bir şeyler katarak içerisine duygu katmaya başlıyor.
Bibliyoterapinin normal okumadan farkı nedir? Kişinin içinde bastırdığı, dışarı atamadığı duyguları, unuttuğu ya da farkında bile olmadığı duyguları dışarı vurmasıdır. Bu şekilde olunca derin bir rahatlama içine giriyor. Bu duygularını aktarmış oluyor. Bunları yaptıktan sonra bibliyoterapi aşamalarını tamamlamış olur. Tabi birçok kişi bunun farkında olmaz.