Diderot Etkisi

Diderot etkisi hikayesini bir yerden duymuşsunuzdur. Ne olduğunu bilmeseniz bile, adı tanıdık gelir. Şimdi ne olduğunu da bilme vakti geldi. Bazı yerlerde kırmızı sabahlık sendromu olarak geçiyor. Bu ismiyle biliyor olabilirsiniz.

Adını ünlü Fransız filozof Denis Diderot’tan alıyor. Denis Diderot; hayatının büyük bir bölümünü yoksulluk içinde yaşadı. Ancak 1765 yılında 52 yaşındayken bunların hepsi değişti. O güne kadar maddi sıkıntılar içinde yaşamasına rağmen kendisi tanınan biriydi. Çünkü o dönemin en kapsamlı ansiklopedilerinden biri olan “Encyclopedie” yazarıydı.

Bir gün Rusya imparatoriçesi, Diderot’un kütüphanesini 1000 Sterlin karşılığı satın almak istedi. O yıllara göre oldukça yüklü bir miktardı. Bu teklifi kabul etti ve öncelikle kızını evlendirdi. Kendisine de ödül olarak kırmızı bir sabahlık aldı. İşte bu kırmızı sabahlığı alması ile bütün sorunlar başladı.

Diderot’un kırmızı sabahlığı çok güzeldi. Bu yüzden diğer eşyaları eski olduğundan sırıtmaya başladı. Her şey onu rahatsız etmeye başlamıştı. Kırmızı sabahlığını diğer eşyalarla birlikte yakıştıramıyordu. Bu bütünlük hali yoğun rahatsızlık uyandırınca diğer eşyalarını da iyileştirme arzusu uyandırdı.

Buna istinaden; yeni halı, yeni tablolar, yeni gardrop, yeni ayna, saat derken eşyalarının tamamını yeniledi. Fakat eski sabahlığıyla eskisi kadar mutlu olamamaya başladı. Eski sabahlığımın efendisiydim ancak şuan kölesi oldum dedi.

Daha sonra psikologlar ve pazarlamacıların yoğun ilgisini çekti. Bu kadar yoğun ilgi uyandırınca “diderot etkisi” olarak anıldı. Buradaki esas nokta; yeni bir eşya edinmeye başladığımızda diğer eşyaları da yenileme gereksinimi duymamızdır. Yani ilk adımı attıktan sonra devamı gelecektir.

Bazen sırf yenilemek adına ihtiyacınız bile olmayan şeyleri satın alırsınız. Sırf yenilemek için çok beğenmeseniz bile satın alma ile sonuçlanır. İşte bu duruma diderot etkisi denir. Eğer siz de bu durumda olduğunuzu fark ettiyseniz diderot etkisi içerisindesiniz.

diderot etkisi

Denis Diderot Kimdir?

5 Ekim 1713 tarihinde Fransız doğumlu ünlü bir filozof yazardır. Birçok kitabı var. Fakat en çok diderot etkisi ile tanınır. Sonrasında ise ansiklopedi ile tanınıyor. Edebiyat alanına çok fazla katkısı oldu. 1784 yılında Fransa’da 70 yaşındayken ölmüş ve Saint roch kilisesinin mezarlığına gömülmüştür.

Diderot etkisi yani diğer adıyla kırmızı sabahlık sendromu, okuduğunuz üzere günümüz tüketim çılgınlığıdır. Doyumsuz alışveriş yapıyorsanız kendinizi bu etkiye kaptırmış olabilirsiniz. Aynaya bakıp farkında olma zamanı gelmiş olabilir.

Diderot Etkisinden Nasıl Çıkılır?

  • Öncelikle neye karşı diderot etkisi olduğunun farkına varın.
  • Kendinizi sorgulayın ve daha çok ne konuda harcama yapıyorsunuz tespit edin.
  • Gereksiz bulduğunuz harcamaları not edin.
  • Gereksiz harcamalara nasıl ulaşıyorsunuz tespit edin.
  • Mesela onlar size mail aracılığıyla ulaşıyorsa, mail aboneliğinden çıkın.
  • Online alışveriş bağımlısıysanız, o alışveriş programını kaldırın.
  • Alışveriş yapmanız gerektiğinde mevcut eşyalarınızla uyumlu olan ürün seçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir