Duygusal Zekası Yüksek Olan Kişilerin Özellikleri
Duygusal zekâ geliştirmek neyi daha çok yaptığınızla değil neyi daha az yaptığınızla alakalıdır. Duygusal zekâsı yüksek olmayan kişiler bulunduğu durumla ilgili başkalarını suçlar. İlla ki çevrenizde vardır ve şuan aklınıza geldi bile. Eğer siz de böyleyseniz düzeltmek için çabalamaya başlama zamanı geldi.
Duygusal zekası yüksek olmayan kişiler stres ve endişe ile kendisine zarar verir. Sürekli düşünmekten bir stres döngüsüne girerler. Aslında çoğu kişinin duygusal zeka kapasitesi var. Ancak bunu geliştirmemiştir. Duygusal zeka düşüklüğü belirtileri başlıca bunlardır. Duygusal zekası yüksek olanlar bunları yapmaz.
Duygusal zekanızı bugünden itibaren geliştirmeye başlayın. Bunun ilk adımı farkındalıktır. Şuan farkındalık olgusu tamamlandıysa artık hayatınızda bulunan kötü alışkanlıkları tespit edip bunların üzerine gitme vakti geldi.
Duygusal Zekâsı Yüksek Olan Kişilerin Özellikleri
- Başkalarını Eleştirmez.
Tabi bu hiçbir zaman eleştiri yapmaz anlamına gelmiyor. Eğer yön size döndüyse ve buradan kurtulmak için başkalarını eleştirip, özgüvensizliğinizi kapatmaya çalışıyorsanız duygusal zekası düşükler arasına giriyorsunuz. Tabi buradaki esas nokta bunun bilinçsiz, otomatik olarak yapmaktır.
Duygusal zekası düşük insanlar bunu alışkanlık haline getirmiştir. Sürekli başkaları hakkında yorumda bulunur. Çünkü böyle yaptığı için iyi hisseder. Ancak zamanla dar görüşlü bir insan olduğunun farkına varmaz. Başkası uyarsa bile kabullenmez.
Örneğin; birisini gösterip giyiminin ne kadar kötü olduğunu söylediğiniz iyi hissedersiniz. Çünkü aslında onu eleştirirken kendi giyiminizin iyi olduğunu belirtmeye çalışıyorsunuz. Bu duygusal zekası düşük kişilerin yapacağı bir şeydir.
- Gelecek Hakkında Endişelenmez.
Yaşamın doğası zaten belirsizlik üzerinedir. Bu yüzden üzerine düşünmek yerine düzen ve kesinlikle yola devam eden kişilerin duygusal zekası yüksektir. Belirsizlik illa ki olacaktır. Ancak bu belirsizliği tamamen kaldırmayı düşünmek duygusal zeka düşüklüğü belirtisidir. Bunu evhamlı ve karamsar kişiler yapar.
Sürekli karamsar şekilde geleceği düşünenler hiçbir zaman belirsizliği çözemeyecek olmalarına rağmen çözeceklerini sanırlar. Duygusal zekası yüksek insanlar, yaşamın belirsiz olduğunu kabullenmiştir. Bunu inkar etmek yerine sadece önüne bakarlar. Yaşadığın anla ilgili enerji ve coşku içindedir. Karamsar olmaz ve anında tadını çıkartmayı bilirler.
- Geçmişe Odaklanmaz.
Geçmişteki hataları sürekli düşünmek, değiştirilmeyecek olmasını bilmeye rağmen kafa yormak duygusal zeka düşüklüğüdür. Geçmişte bir hata yaptığınızla illa ki düşünürsünüz. Sonuçta bir hata yapmışsınız ve aklınıza geliyor olabilir. Ancak bunu sürekli düşünüp, neden öyle yaptım diye kronikleşen takıntı haline getirmek duygusal zekası düşük insanların yaptığı bir durumdur.
Geçmiş hatalarını sürekli düşünüp kafaya takan kişi yine aynı hataları yapacaktır. Düşünmekten güçsüz duruma düşerler. Duygusal zekası yüksek olan insanlar; düşünür, kabullenir, tecrübe kazanır ve yoluna devam eder. Geçmişi değiştiremeyiz, o yüzden zor da olsa kabullenmek gerekir.
- Gerçekçi Olmayan Beklentileri Yoktur.
Gerçekçi düşünceleri olmayan kişiler genellikle bunun farkında değildir. Beklentileri iyi bir durum olarak görürler. Bu ufak bir kısımla doğrudur. Bu da abartmamak kaydıyladır. Eğer sürekli gerçekçi olmayan düşünceler varsa duygusal zeka düşüktür.
Bu halde olan kişiler bir süre sonra çevresi tarafından antipatik olarak görülüyor. Çevreniz bunu size belli etmiyor olabilir. Ancak bu durumdan acilen kurtulmanız gerekiyor.
Duygusal Zeka Nasıl Geliştirilir?
- Duygusal zeka yükseltmeye karar verdiyseniz öncelikle yukarıdaki 4 maddeyi ele alın. Burada kendinize gerçekçi olun. Hangisi sizde varsa öncelikle o alışkanlığınızı yok etmek için uğraşın.
- Başkalarını eleştirmeyin.
- Geleceği çok fazla kafanıza takmayın.
- Geçmişle ilgili konuları unutup önünüze bakın.
- Beklentilerinizi daha uygun hale getirip, yüksek beklentiler için girmeyin.