Ergofobi Nedir?

Ergofobi; işten ve çalışmaktan korkmaktır. Bazı kişiler işe gitmek zorunda olduklarında yüksek kaygı hisseder. Bazen bu kaygılar o kadar yükselir ki, işten ayrılmak isterler. İşle ilgili kaygılarının mantıksız olduğunun farkındadırlar. İş dışında bile sürekli işi düşünüp strese girerler.

Ergofobi olan kişiler; işsiz olsalar bile, buldukları iş seçeneklerinde kendini yetersiz hissedip başaramayacağını düşünerek başvurmak istemezler. Yani 1 iş yerine karşı duyulan kaygı ve ya onla ilgili stres değildir. Genel olarak çalışma kavramına karşı olan bir stres durumudur.

Bunu sürekli düşünerek kişiyi bitkin hale getirebilir. Kendini bütün işler için yetersiz görme durumu oluşur. Hangi işe girerse girsin verilen işi yapamayacağını düşünür.

Bu fobinin ortaya çıkmasında en önemli sebep geçmiş deneyimler olabilir. Eğer geçmişte iş ile ilgili kötü bir tecrübe yaşandıysa onu tetikliyor olabilir. Kendi yaşamadıysa, başka yaşayan birini gördüyse olabilir. Ne yaşayıp, ne görmediyse ancak başkasından dinlediği bir olay onu etkilediyse de olabilir. Kişi her durumda o olayla karşılaşacağını düşünür.

Ergofobi Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle bir psikolog ile görüşüp destek almayı öneririz. Bunu dışında üzerine gitmeniz gerekir. O olay ne ise ya da nerede, ne zaman böyle düşünmeye başlıyorsanız onu tespit edin. Her ne ise onun üzerine gidin ve bir daha yaşanmayacağını görün.

Üzerine gitmeye çalışmak en etkili yöntemdir. Çünkü psikoloğa gittiğinizde muhtemelen aynısını önerecektir. Sonuç olarak yine kendinizi üzerine gitmeye çalışarak bulacaksınız. Travmanızı yenmenin en iyi yöntemi budur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir