Verimliliği Arttırmak İçin 5 İpucu
Çok sıkı çalışmak, ancak doğru adımlarla başarıyı daha da ileriye taşıyabilir. Başarılı olmak için yapılacak ilk şey, yaptığınız işe aşık olmaktır. Yaptığınız işe karşı tutkulu ve heyecanlı hissetmeye başlarsınız. Böylece daha iyi sonuçlar için etkili planlar yapmaya başlarsınız. Bu nedenle, görevleri akıllıca planlama, organize etme ve yürütme becerisi başarı için bir ön koşuldur. İşte verimliliği artırmak için 5 ipucu:
- Çoklu Görev Edinmeyin
İnsanlar genellikle çok iş yapmayı iyi bir şey sansa da, gerçekte böyle bir şey yoktur. Devora Zack’e göre, insan beyni aynı anda iki farklı yerde bulunamayacağı için çoklu görev bir yanılsamadır. Dolayısıyla, insanların “çoklu görev” olarak adlandırdıkları şey, aslında hiçbirini mükemmel şekilde tamamlamadan görevler arasında geçiş yapmaktır.
Bazen bilinçaltımız gelişir ve bunlar aynı anda iki görevi yapmamıza izin verir. Örneğin; yemek yemek ve TV izlemek. Ancak, konsantrasyonumuzu iki göreve eşit olarak bölemeyeceğimiz için bunlar gerçekten “çoklu görev” değildir. Ya neredeyse ne izlediğimizi unuturken yemeye odaklanmamız gerekiyor; ya da ne yediğimizden emin olmadan tabakta ne varsa ağzımıza atıyoruz. Bu nedenle tek seferde tek bir göreve odaklanmalı ve iş bitene kadar başka bir işe geçmemelisiniz. Bununla ilgili yardım almak için 2 numaralı ipucunu izleyin.
-
Zeigarnik Etkisinin Size Yardımcı Olmasına İzin Verin
Zeigarnik etkisi; insanların tamamlanmış görevler yerine yarım bırakılan görevleri hatırladıklarını iddia eden teoriyi ifade eder. Bu nedenle, bir işe başlarsanız, zihniniz size sürekli olarak işi tamamlamayı hatırlatacaktır. Uzun süre oturup plan yapmak yerine, sadece bir göreve başlayın ve arada planlar yapın. Beyniniz, görevi başlattığınızda görevi tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Bu eğilim, psikolojik durumların üstesinden gelmenize yardımcı olur. Çalışamadığınız zaman, sadece çalışmaya başlayın, beyin geri kalan sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
- Döngülerde Uyku
Çalışmanız sırasında zihninizin dinlenmiş olmak zorundadır ve iyi uyumadan bunu yapmak imkansızdır. Araştırmacılar, vücudumuzun ortalama 90 dakikalık döngülerle uyuduğunu iddia ediyor. 90 dakikalık tam bir döngüden sonra uyanmaya çalışın. Bu, her sabah zihninizin ve vücudunuzun canlandırıcı bir durumda olmasını sağlayacaktır. Yani 7 saat uyumak yerine 6 saat ya da 7 buçuk uyuyun; hangisi sizin için daha uygunsa. Bununla birlikte, döngü kişiden kişiye biraz değişir. Bu yüzden uyku döngünüzü bulun ve bir döngünün ortasında uyanmamaya çalışın.
- Her Sabah En Verimli Şekilde Kullanın
Araştırmalar, insan vücudunun genel olarak performansının zirvesinde, işteki ilk birkaç saat olduğunu, çünkü vücudumuzun sabahları en enerjik ve coşkulu olduğunu tartışıyor. Bu nedenle, en önemli günlük görevleri günün ilk birkaç saatinde tamamlamaya çalışın. Düzenli olarak yapmanız gereken farklı türde görevler varsa, sabah için en zor veya en kritik görevleri planlayın.
Sabah, uzun tartışmalar için değil, en üretken olmak içindir. Sabahın erken saatlerini asla e-postaları kontrol etmek (işiniz için en önemli görev bu değilse), İnstagram veya Twitter sayfalarını kontrol etmekle geçmemelidir.
- Kahvaltınızı Asla Kaçırmayın
Her ne kadar halk arasında çoğunlukla kahvaltıyı kaçırıyor ve öğle yemeğinde çok fazla yemek yiyor olsak da, uzmanlara göre bu çok zararlı bir uygulamadır. Kesinlikle kahvaltınızı eksik etmeyin. Kahvaltılar, ilk birkaç saat içinde mükemmel bir şekilde çalışmanızı ve en verimli çalışmalarınız için kendinizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.